Ebers vattentorn 2015

Den ledande branschtidningen VA-tidskriften Cirkulation har sedan 1998 en artikelserie under rubriken Ebers vattentorn, där Eber Ohlsson med text och foto presenterar intressanta vattentorn i världen (utom Skåne och Sverige).


Ebers vattentorn i Cirkulation 1/2015

Vem får mest uppmärksamhet? I en modern värld finns det hela tiden signaler som pockar på uppmärksamhet. Det kan gälla kommersiella verksamheter, som bildens möbelvaruhus med svenska rötter och som med sina färger manifesterar just detta ursprung.

Det kan också gälla en sådan verksamhet som vattenförsörjning, som bildens vattentorn i utkanten av Rimini i Italien. Med sitt påmålade schackmönster och sin höjd drar tornet till sig blicken. Det blir kanske en jämn kamp i uppmärksamhet. Pekuniärt däremot gynnas nog varuhuset mer av uppmärksamheten än vad Riminis vattenföretag Amir gör.

Publicerad 2015-02-11

Ladda ner Cirkulations version av    Ebers vattentorn 1/2015.

Se även:   Torri dell’acquedotti: Emilia-Romagna > Rimini


Ebers vattentorn i Cirkulation 2/2015

Vattentorn innehåller normalt dricksvatten, men i Texas huvudstad Austin finns sedan 2010 ett vattentorn på 7 500 m³ som innehåller återvunnet vatten och är det första av sju planerade torn. Det återvunna vattnet består av renat avloppsvatten som annars skulle ha runnit ut i den närliggande floden. Detta sekundärvatten kan användas för bevattning, kylning och i industrin.

På torntaket sker insamling av regnvatten, där också 48 solpaneler genererar el. Austin ligger i Texas inland och får under 100 mm regn per år. Det är alltid förnuftigt att hushålla med sina begränsade tillgångar.

Publicerad 2015-03-25

Ladda ner Cirkulations version av    Ebers vattentorn 2/2015.

Se även:   Water towers: Texas > Austin


Ebers vattentorn i Cirkulation 3/2015

Feriehus förknippas ofta med en litet hus vid en sjö eller vid havet. Det finns dock alternativ, som vattentornet i den nordtyska staden Plön. Staden ligger i ett område som kallas Holsteinische Schweiz, ett område format av den senaste istiden.

Det 42 m höga vattentornet är byggt 1913 och rymde 150 m³ vatten innan det 1974 togs ur drift. Vattenverket ville riva det, men i stället blev det byggnadsminne. Med ny ägare blev tornet 1984 ombyggt till en bostad. Nu kan man alltså hyra 100 m² lägenhet och bada i ett vattentorn, samt på en balkong som går runt hela tornet, ha utsikt över Plöns sjösystem.

Publicerad 2015-05-06

Ladda ner Cirkulations version av    Ebers vattentorn 3/2015.

Se även:   Wassertürme: Schleswig-Holstein > Plön


Ebers vattentorn i Cirkulation 4/2015

“Rida, rida Ranka – hästen heter Blanka” börjar en folklig barnramsa. Hur kommer ett vattentorn in i detta sammanhang? Jo, i den belgiska staden Namurs mest välmående område och högt över den vallonska staden står ett vattentorn från 1913, med en vattenreservoar på 110 m³. Gatan närmast tornet heter ‘Avenue Blanche de Namur’, och Blanche blir översatt Blanka.

Visans Blanka är 1300-talskungen Magnus Erikssons drottning, som kom just från Namur. Den som red ranka var sonen Håkan, som senare blev kung i Norge. Se där vilken koppling ett vattentorn, med vy över floderna Meuse och Sambre, kan ge.

Publicerad 2015-06-10

Ladda ner Cirkulations version av    Ebers vattentorn 4/2015.

Se även:   Châteaux d’eau: Namur


Ebers vattentorn i Cirkulation 5/2015

Partikelacceleratorerna hos CERN, som är världens största partikelfysiklaboratorium, ligger i gränsöverskridande cirkulära tunnlar under både Frankrike och Schweiz. Här i närheten av Genève forskas det om materiens minsta beståndsdelar, upptäckter som gett forskare Nobelpris. Det var även här som World Wide Web utvecklades.

Något som också har spridning i hela världen är molekylen H2O. Nästa rakt över de två tunnlarna står ett vattentorn på franska CERN-området, inte många meter från gränsen mot Schweiz och vinodlingarna där. Även tornfotografier kan bli gränsöverskridande.

Publicerad 2015-08-26

Ladda ner Cirkulations version av    Ebers vattentorn 5/2015.

Se även:   Châteaux d’eau: Saint-Genis-Pouilly (CERN)


Ebers vattentorn i Cirkulation 6/2015

Det bor bara ca 700 invånare i svenskstaden Stanton i Iowa i USA, en stad som trots det har två kurbitsmålade vattentorn. Det äldre tornet, som står på kyrkogården, är formad som en kaffekanna, 11 m hög och med en diameter på 6 m. Det uppges vara världens största svenskkaffekanna.

Hela vattentornet är 38 m högt och rymmer 150 m³. Tornet blev en kaffekanna 1971 för att hedra skådespelerskan Virginia Christine, född i Stanton, och som på teve under många år i rollen som Mrs Olson gjorde reklam för ett känt kaffemärke.

Publicerad 2015-09-30

Ladda ner Cirkulations version av    Ebers vattentorn 6/2015.

Se även:   Water Towers: Iowa > Stanton


Ebers vattentorn i Cirkulation 7/2015

I Tyskland är det inte ovanligt att finna krigsskadade kyrkor eller kyrkor som har blivit ruiner. Hansastaden Merseburg, som ligger mellan städerna Halle och Leipzig, blev hårt drabbat under andra världskriget, inte minst eftersom det finns stora kemiindustrier nära staden, där bland annat syntetbensin tillverkades.

I staden finns också ruinen efter kyrkan St Sixti, grundad 1045 och under 1500-talet ombyggd till sengotik, men som blev ruin redan under det trettioåriga kriget. Det gamla kyrktornet blev 1888 ombyggt till stadens nya vattentorn, en funktion det numera dock har mist.

Publicerad 2015-11-04

Ladda ner Cirkulations version av    Ebers vattentorn 7/2015.

Se även:   Wassertürme: Sachsen-Anhalt > Merseburg


Ebers vattentorn i Cirkulation 8/2015

Vindflöjlar som kyrktuppar är en inte ovanliga, så varför skulle inte en sådan hane även kunna finnas på ett vattentorn? Vilket det gör det på tornet i danska Jægersborg, norr om Köpenhamn. Den är lätt att iaktta, eftersom tornet är riktmärke för de som färdas på motorvägen söderut mot den danska huvudstaden.

Tornet, som är byggt 1955, är ritat av arkitekt Edvard Thomsen. Under senare år har det inrättats fritidslokaler i tornets nedre våningar och 36 ungdomslägenheter på planen under reservoaren. Arkitekten Dorte Mandrup har här med de lätta fönsterkonstruktionerna fasetterat tornet.

Publicerad 2015-12-09

Ladda ner Cirkulations version av    Ebers vattentorn 8/2015.

Se även:   Vandtårne: Region Hovedstaden > Jægersborg


<<< Föregående år (2014)

Följande år (2016) >>>