Publicerad i personaltidningen Asfaltblänk och Vattenstänk nr 3/1978

av Eber Ohlsson


Jag kom sent på kvällen till Rhayader. Regnet hade fallit hela dagen. Visste inte om jag skulle fortsätta söderut. Hade före semestern läst om Birminghams vattenförsörjning. Om att i denna del av det bergiga Wales fanns denna stadsagglomerations råvattenmagasin.

Körde därför in på smala vägar mellan höga kullar (bilden ger inte rättvisa åt Wales berg). Det duggade lätt. Kraftigt dis. Molnen gick lågt. Kråkor skränade. Rovfåglarna syntes sakta svepa över den småkrusiga vattenytan. Mörkret lägrade sig. Ingen själ syntes till.

Men där stod det – Intagspumpverket. Liksom i Vomb. Men varför saknar Vomb den där stämningen. Kan det bero på vägskyltarna. Inte står där Llansanffraid Cwmteuddwi, Llan-Fadogisaf, Llanerthwl, Bwlch-y-Gader eller Gwuelod-y-Rhos. Ja kanske är det så.

Nu hade det blivit sent och det gällde det att hitta någonstans att övernatta. Hittar en gammal pub i Rhayader, som har Bed & Breakfast. Kommer på puben i diskussion med en medelålders walesare, som berättar minnen. Han har sett Sverige från luften, som radarexpert under kriget.

En eftermiddag med stämningar. Detta om Birminghams vattenförsörjning.


Efterskrift

Till Asfaltblänk och Vattenstänk nr 3/1978 beslöts det att vi som skrev i tidningen skulle skriva en kort berättelse på temat: Min semesterbild. Ovanstående var skribentens bidrag.