Cirkulation och Eber firar 100:e tornet.

Publicerat i VA-tidskriften Cirkulation nr 4/2010 (2010-06-09)

av Erik Winnfors, chefredaktör


Eber Ohlssons vattentorn har varit ett stående inslag i Cirkulation sedan 1998.

Sedan 1998 har Cirkulation haft Ebers vattentorn på sista sidan. I det här numret jubilerar vi med vattentorn nummer 100.

Hösten 1997 åker jag bil genom Malmö med VA-verkets chef för reningsverken, Bengt Andersson. Vi pratar en del om Cirkulation som då funnits i fem år. Bengt tipsar mig om att jag borde prata med Eber Ohlsson på VA-verket. Bengt berättar att Eber har tusentals bilder på vattentorn från hela världen hemma.

Tillbaka på Henrik Smithsgatan och Malmö VA-verk presenterar Bengt mig för den stolta skåningen Eber. Sedan dess är han ständig medarbetare i Cirkulation. I Cirkulation 1/98 hade Ebers vattentorn premiär med ett torn i Jugendstil från Mönchengladbach i Tyskland. Efter det har det blivit många bidrag från Eber, och inte bara om vattentorn.

Ebers intresse för vattentorn utvecklades i ett par steg under 1970-talet.
– 1972 – 73 fick vi två nya vattentorn i Malmö, Oxie och Hyllie. Jag kom med idén att vi kunde göra en komparativ studie och fick ett godkännande för det, berättar Eber som började vid dåvarande vatten- och avloppsverken 1968.

Resultatet blev en utställning om Malmös sex vattentorn genom tiderna. När Eber i slutet av 1970-talet gick en kurs på Geografen i Lund blev det så att han började med en uppsats om vattentorn i regionen. För uppsatsen åkte han runt och fotograferade vattentorn och på den vägen är det.
– Jag upptäckte att vattentorn är väldigt intressanta och roliga, säger Eber som fascinerades över hur många intressanta detaljer det fanns runt tornen och deras tillblivelse.

Han antog vanan att fotografera vattentorn som han åkte förbi. När publiceringarna i Cirkulation började och han kunde utveckla sin egen webbsajt www.eber.se så blev vattentornssamlandet mer strukturerat.
– Det har blivit en utmaning att hålla den form som vi har i Cirkulation. Jag vill skriva om tornet i sitt sammanhang i samhället, inte bara om volym och sånt, berättar Eber.

Med åren har Ebers vattentorn blivit välkänt. Det händer att VA-personal i Sverige undrar vad han sysslar med när han går runt och fotograferar något ödsligt beläget vattentorn, då räcker det ofta med att berätta att han heter Eber och skriver om vattentorn i Cirkulation.

I tidningen finns bara torn från utlandet med. Torn från Sverige finns på www.eber.se och i boken Svenska Vattentorn som är utgiven på Cirkulations förlag Ohlson & Winnfors. Efter 100 torn i Cirkulation finns ändå en favorit.

– Det blir det unika torn som är i det här numret. Det har en exceptionell historia som också är en beskrivning över Tysklands 1900-talshistoria. Det finns en hel bok om tornet. Tornet är idag Mannheims varumärke.

– Jag kallar mig urbanmorfolog. Jag vill förstå hur staden fungerar, säger Eber som lär sig mycket om arkitektur, transporter och städers uppbyggnad.

Han tror inte att det är någon risk att det skulle kunna ta slut på intressanta vattentorn att skriva om, åtminstone inte under hans egen livstid.

Till sist vill jag nu efter 100 torn i Cirkulation avslöja hur han fått namnet Eber, ett bibliskt men ovanligt tilltalsnamn.
– Mina föräldrar kände till en familj i Finland med en son som hette Eber och min mamma tyckte att det var fint. Jag är jätteglad över det, det är bra att ha ett så ovanligt namn, som även har blivit lite av ett varumärke avslutar Eber.

Några detaljbilder på Eber Ohlssons absoluta favorittorn – nybarocktornet i tyska Mannheim.