Ebers vattentorn 2016

Den ledande branschtidningen VA-tidskriften Cirkulation har sedan 1998 en artikelserie under rubriken Ebers vattentorn, där Eber Ohlsson med text och foto presenterar intressanta vattentorn i världen (utom Skåne och Sverige).


Ebers vattentorn i Cirkulation 1/2016

Från vattenmagasin till kunskapsmagasin är den egenbeskrivning Aquarius Wassermuseum i Mülheim an der Ruhr i Tyskland har. Vattentornet byggdes 1892/93 när August Thyssen skulle ordna vattenförsörjning för sina valsverk och gruvor. Det 35 m höga vattentornet fick en reservoar på 500 m³.

1912 överfördes vattentornet till det nybildade RWW Rheinish-Westfälisches Wassergesellschaft. 1982 togs tornet ur drift och 1992 blev det byggnadsminnesförklarade vattentornet ett vattenkunskapscentrum för att belysa olika aspekter på vattnet. Det har inspirerat svenska motsvarigheter.

Publicerad 2016-02-10

Ladda ner Cirkulations version av    Ebers vattentorn 1/2016.

Se även:   Wassertürme: Nordrhein-Westfalen > Mülheim


Ebers vattentorn i Cirkulation 2/2016

Vatten är hälsa. Man blir därför lite konfys, när det på ett vattentorn i Durham i delstaten North Carolina i USA görs reklam för ett cigarettmärke. Tornet står inne på ett gammalt fabriksområde för American Tobacco Company, ett bolag som saluförde Lucky Strike.

Bakom vattentornet står en skorsten, som också har reklam för cigarettmärket. Tala om förödande reklam. Tobaksbolaget lämnade universitetsstaden Durham i slutet av 1980-talet och sedan 2004 finns i de gamla fabrikslokalerna kontor, affärer och restauranger. Förhoppningsvis är det en tobaksfri miljö, utan ens en vattenpipa.

Publicerad 2016-03-16

Ladda ner Cirkulations version av    Ebers vattentorn 2/2016.

Se även:   Water towers: North Carolina > Durham


Ebers vattentorn i Cirkulation 3/2016

När det hemmavid införs restriktioner för vattentorn, som exempelvis att de inte ens får fotograferas, går tankarna lätt till den gamla slutsatsen att med en säkerhetsansvarig får man också säkerhetsproblem. Det är då glädjande att det i andra länder fortfarande finns möjlighet att besöka dessa vertikaliteter.

Som vattentornet i Bredene i flamländska Belgien. Det 50 m höga tornet från 1956 rymmer 800 m³ och som med horisontella band markerar sig i bebyggelsen. Under turistsäsongen kan man mot betalning komma upp i tornet och få en blick över orten, det närliggande Oostende och Nordsjön.

Publicerad 2016-04-27

Ladda ner Cirkulations version av    Ebers vattentorn 3/2016.

Se även:   Watertorens: West-Vlaanderen > Bredene


Ebers vattentorn i Cirkulation 4/2016

I den nordfranska staden Yvetot står ett i ljus färg målat vattentorn i armerad betong, inte olikt många andra franska vattentorn. Detta torn har dessutom ett gräsbevuxet tak och här saknas inte heller den numera nästan obligatoriska antennmasten. Det är annars staden namn som är mest intressant från ett nordiskt perspektiv.

Som många andra ortsnamn i Normandie och för den skull även de brittiska öarna fick de namn under den nordiska erövringen på 800- och 900-talen, det som idag är känt som vikingatid. Namnet Yvetot motsvarar på ren skånska Ivetofta, en ort vid Ivösjön i nordöstra Skåne.

Publicerad 2016-06-08

Read the English version

Ladda ner Cirkulations version av    Ebers vattentorn 4/2016.

Se även:   Châteaux d’eau: Région Haute-Normandie > Yvetot


Ebers vattentorn i Cirkulation 5/2016

Vattentornet i staden Anderson i delstaten Indiana i USA kan vara en namnskylt som slår det mesta, om man bor som bilden visar. Det kanske till och med kan vara värt att ta namnet Anderson. Staden har fått sitt namn efter Hövding William Anderson, vars moder var en indianska från Delaware och fadern en svensk köpman.

Vid folkräkningarna i USA går man in på detaljer, som är främmande för oss. Sålunda visar den senaste folkräkningen att av stadens 60 000 invånare, var 82 % vita, 15 % afro-amerikaner men bara 0,3 % indianer. Så William Anderson skulle om han hade levat idag, ha tillhört en minoritet.

Publicerad 2016-08-24

Ladda ner Cirkulations version av    Ebers vattentorn 5/2016.

Se även:   Water Towers: Indiana > Anderson


Ebers vattentorn i Cirkulation 6/2016

I tyska Schlesiens huvudstad Breslau byggdes 1904-05 ett påkostat tegelvattentorn ritat av arkitekten Karl Klimm. Gestaltningen blev en medeltida borg i en blandning av nyromansk och nygotisk stil och fasaden dekorerad med fabeldjur i sandsten. I bottenvåningarna fanns tjänstebostäder och på 42 meters höjd en utsiktsplattform, som kunde nås med hiss.

Vattentornet klarade sig oskadat genom andra världskriget. I mitten av 1980-talet upphörde vattentornsdriften och 1995 blev tornet renoverat och hyser nu restaurang och konferenslokaler. Vattentornet står idag i polska Wrocław.

Publicerad 2016-09-21

Ladda ner Cirkulations version av    Ebers vattentorn 6/2016.

Se även:   Wieże ciśnień: Polska > Wrocław


Ebers vattentorn i Cirkulation 7/2016

Världens största camera obscura i sin art finns i ett vattentorn i tyska Mülheim an der Ruhr. Det 25,5 meter höga tornet byggdes 1904 för att försörja den nationella järnvägens ånglok med vatten. Området med lokstallar och en stor järnvägsverkstad blev bombat 1943, men lyckligtvis klarade sig vattentornet utan skador.

När Mülheim 1992 anordnade en stor trädgårdsutställning på järnvägsområdet, installerades överst i det byggnadsminnes-förklarade tornet en camera obscura, som här innebar att man i ett mörkt rum genom en liten ljusöppning i taket samt genom linser avbildade omvärlden.

Publicerad 2016-11-02

Read the English version

Ladda ner Cirkulations version av    Ebers vattentorn 7/2016.

Se även:  Wassertürme: Nordrhein-Westfalen > Mülheim an der Ruhr


Ebers vattentorn i Cirkulation 8/2016

Staden Skjern i danska Västjylland är skapad av järnvägen. Här står sedan 1898 ett 15 m högt vattentorn för ånglokens försörjning. Det är ritat av NPC Holsø, en av Danmarks ledande järnvägsarkitekter. Tornet är byggnadsminne sedan 1981.

Skjern, som ligger i ett frikyrkligt område, var en tid alkoholmässigt torrlagd. Men det fanns ett vattenhål. På stationens servering kunde törsten släckas, men bara om man hade en tågbiljett. Därför såldes det många biljetter till den närmaste stationen, den 4 km bort liggande Tarm. Antalet som konkret reste mellan stationerna var dock betydligt färre.

Publicerad 2016-12-07

Ladda ner Cirkulations version av    Ebers vattentorn 8/2016.

Se även:  Vandtårne: Region Midtjylland > Skjern


<<< Föregående år (2015)

Följande år (2017) >>>