Ebers vattentorn 2017

Den ledande branschtidningen VA-tidskriften Cirkulation har sedan 1998 en artikelserie under rubriken Ebers vattentorn, där Eber Ohlsson med text och foto presenterar intressanta vattentorn i världen (utom Skåne och Sverige).


Ebers vattentorn i Cirkulation 1/2017

Haag eller som den officiellt heter ‘s-Gravenhage, är regeringsstad i Nederländerna. Norr om stadens kustsamhälle Scheveningen finns vidsträckta sanddyner, som inte har fått bebyggas eftersom de har nyttjats för filtrering av dricksvatten. Här står sedan 1874 ett vattentorn med två reservoarer, en övre på 1 000 m³ och en undre på 1 200 m³.

Det 49 meter höga tornet i neoklassicistisk stil är ritat av arkitekterna L. A. Brouwer och Thy. Stang. Tornet, som fortfarande är i drift, var i dålig kondition när skribenten såg det på 1980-talet, men är nu som bilden visar återställd i sin forna glans.

Publicerad 2017-02-08

Ladda ner Cirkulations version av    Ebers vattentorn 1/2017.

Se även:  Watertorens: Zuid-Holland > Den Haag


Ebers vattentorn i Cirkulation 2/2017

Staden Newberry i South Carolina i USA, 5 mil från delstatshuvudstaden Columbia, har kanske funnit sin svarsvariant på parabeln Columbi ägg, när de uppförde sitt vattentorn. De har här satt ägget på sin spetsiga ända, genom att placera det på en klassisk stålvattentornsfot. Ägget är också försett med äggstämpeltexten “Newberry County – Milk and Egg Capital”.

Vilka överraskningar kan då ägget i denna självutnämnda ägghuvudstad ge? Ägg anses folkligt vara fertilitetspåverkande, så vad händer om man dricker vattnet? Troligtvis ingenting, eftersom Newberry alltjämt är en mindre stad.

Publicerad 2017-03-15

Ladda ner Cirkulations version av    Ebers vattentorn 2/2017.

Se även:  Water Towers: South Carolina > Newberry


Ebers vattentorn i Cirkulation 3/2017

Hartmann Freiherr von Richthofen köpte 1920 slottet Gothard vid Rotenburg/Wümme i tyska Niedersachsen. Genast började han om- och utbyggnad av godset, där han vid den stora vägen söderut mot Verden fick byggt ett vattentornshus för godsets vattenförsörjning.

Överst på tornet fanns från början en vindmölla, som kunde ge kraft till vattenuppfordringen. Nu är vindmöllan borta liksom det 1972 rivna slottet, medan huset med sitt stora vattentorn står kvar. Om namnet von Richthofen låter bekant, så beror det nog på släktingen Manfred von Richthofen, mer känd som flygaresset Röde Baronen.

Publicerad 2017-04-19

Ladda ner Cirkulations version av    Ebers vattentorn 3/2017.

Se även:  Wassertürme: Niedersachsen > Rotenburg (Wümme)


Ebers vattentorn i Cirkulation 4/2017

I den gamla estniska staden Karksi-Nuia, nära gränsen mot Lettland, står sedan 1994 ett 35 meter högt vattentorn med fyra cisterner, som vardera rymmer 30 m³ vilket ger en total volym på 120 m³. Det är ett lettiskt bolag som konstruerat detta standardvattentorn, med varierande antal cisterner.

I Lettland kan man finna vattentorn med såväl två, tre som fyra cisterner ordnade på samma sätt som i Karksi-Nuia. I den mycket lilla staden Ape i nordöstra Lettland står intill varandra tre vattentorn med vardera tre cisterner, alltså totalt nio cisterner. Frågan är om det är den optimala lösningen?

Publicerad 2017-06-08

Ladda ner Cirkulations version av    Ebers vattentorn 4/2017.

Se även:  Veetornid: Eesti > Karksi-Nuia


Ebers vattentorn i Cirkulation 5/2017

På Appalachernas södra utlöpare, i delstaten Georgia i USA ligger staden Rome. Liksom sin namne i Europa ligger staden på sju kullar och är korsad av ett vattendrag. Här finns också en replik av skulpturen av Romulus och Remus, en gåva av Mussolini 1929. Men där upphör nog likheterna mellan städerna.

På Neely Hill byggdes 1871 ett vattentorn, som rymde 950 m³ vatten, och året efter kom tornuret, med visartavlor i alla väderstrecken, och tornet fick då en höjd på 32 m. Sedan 1995 är vattentornet museum. Även om denna stad inte är evig, får vi hoppas att det vackra vattentornet få stå och klockan gå.

Publicerad 2017-08-30

Ladda ner Cirkulations version av    Ebers vattentorn 5/2017.

Se även:  Water Towers: Georgia > Rome


Ebers vattentorn i Cirkulation 6/2017

Den irländske veterinären och uppfinnaren John Boyd Dunlop var den som fick patent på den pneumatiska ringen. Hans första utlandsfabrik byggdes i Hanau, en stad strax öster om Frankfurt am Main i Tyskland. Den nuvarande fabriken byggdes 1903 och vattentornet tio år senare.

Andra världskrigets bombraider gick hårt åt de tyska städerna och industrierna, och 1945 blev hela Dunlops fabrik i Hanau fullständigt förstörd vid en sådan raid – allt utom vattentornet. Fabriken är nu återuppbyggd och mitt i fabriksområdet stoltserar vattentornet med firmanamnet och loggan på reservoarfasaden.

Publicerad 2017-10-04

Ladda ner Cirkulations version av    Ebers vattentorn 6/2017.

Se även:  Wassertürme: Hessen > Hanau-Dunlop


Ebers vattentorn i Cirkulation 7/2017

Great Western Railway är en legendarisk järnväg i England. Den hade trafik från Paddington station i London och västerut. Chefsingenjör var den berömde Isambard Kingdom Brunel, som valde spårvidden 2 134 mm, en spårvidd som dock senare fick ändras till vår normalspårvidd 1 435 mm.

I Southall, 15 km väster om Paddington, byggde järnvägen 1895 genom Hanson Brothers ett oktagonalt, 32 meter högt vattentorn med krenelering, känt som Southall’s ‘castle’, där loken kunde tanka vatten fram till 1968. Det gamla viktorianska vattentornet blev 1983 ombyggt till en- och tvårums hyreslägenheter.

Publicerad 2017-11-08

Ladda ner Cirkulations version av    Ebers vattentorn 7/2017.

Se även:  Water Towers: Region Greater London > Southall


Ebers vattentorn i Cirkulation 8/2017

Ett vattentorn som är byggt av en te- och kaffeimportör, skulle kunna tyda på att vatten är en viktig ingrediens vid tillagningen av dessa njutningsmedel. Det är känt att vattnets hårdhet påverkar dryckernas kvalitet, och det är inte utan skäl som kaffefirmorna tillhandahåller Skånerost, även om det vatten som levereras i de skånska kommunala vattenledningsnäten numera har lägre hårdhet.

Grosshandlare Christian Fode köpte 1918 Orebjerg Gods på danska Sjælland och moderniserade gården med bland annat elverk och vattenverk. Uppe vid vägen byggde han även ett 13 meter högt vattentorn.

Publicerad 2017-12-13

Ladda ner Cirkulations version av    Ebers vattentorn 8/2017.

Se även:  Vandtårne: Region Hovedstaden > Orebjerg


<<< Föregående år (2016)

Följande år (2018) >>>