Publicerad i personalbladet Vattenstänk nr 113 (1997-04-28)

Eber Ohlsson


Kan en brandpost rosta? Nej, säger Bengt Lindgren på Distributionsavdelningens Rörnätsdrift. En brandpost består av mässing och kan därför inte rosta. Varför denna fråga?

Efter en villabrand i Bunkeflostrand för någon dag sedan, kunde vi läsa i dagspressen men även höra på TV, att brandkåren inte lyckades vrida på vattnet från en brandpost och som förklaring gav att brandposten hade rostat igen.

Det visade sig sedan att brandkåren endast hade en äldre brandpostnyckel, som inte passade på de brandposter som bland annat finns i Bunkeflostrand.

Vi på VA-verket använder alltid en nyckel som pass­ar till båda brandposttyperna och inte den åldersstigna brandpostnyckel brandkåren hade med sig till Bunkeflostrand. VA-verket har tidigare påtalat för brandkåren vikten av att ha rätt nyckel med sig på utryckningarna.

För att få fram vatten från en brandpost gör man följande handgrepp:

  1. Lyft av däxellocket
  2. Tag rätt brandpostnyckel
  3. Vrid på vattnet
© Eber Ohlsson 1988
Vanlig brandpost i Malmö.
© Eber Ohlsson
VA-verkets medarbetare har aldrig svårigheter att få fram vatten från en brandpost. Här vrider Lennart Larsson (numera pensionär) på rätt brandpostnyckel medan Bengt Lindgren har radiokommunikation med ledningscentralen.