Ebers vattentorn – Belgien
Den ledande branschtidningen VA-tidskriften Cirkulation har sedan 1998 en artikelserie under rubriken Ebers vattentorn, där Eber Ohlsson med text och foto presenterar intressanta vattentorn i världen (utom Skåne och Sverige).
Ebers vattentorn i Cirkulation 4/2022
Idag förses vattentorn ofta i efterhand med master för eterkommunikation, inte minst för mobiltrafik, vilket får förödande effekter på vattentornens utseende. Ett torn som däremot från början planerades för båda funktionerna står i den flamländska staden Mechelen, en stad halvvägs mellan Antwerpen och Bryssel.
Konstruktionen består av en 120 m hög konformad hålaxel i armerad betong, vid basen 9,2 m bred och högst upp 3,4 m. Överst finns en 20 m hög mast i rostfritt stål. Reservoaren, byggd på marken, har en diameter på 40 m och rymmer 2 500 m3. Professor Fernand Mortelmans har ritat tornet.
Publicerad 2022-06-08
Ladda ner Cirkulations version av Ebers vattentorn 4/2022.
Se även: Watertorens: Antwerpen > Mechelen
Ebers vattentorn i Cirkulation 6/2019
I ett litet skogsparti vid Berendrecht, någon kilometer öster om floden Schelde och norr om Antwerpen i Belgien och bara några meter från gränsen mot Nederländerna, stod mellan 1968 och 2003 ett modernt sfäroidformat betongvattenton. Det var 34 meter högt och med 20 meter som största bredd på reservoaren.
Vattentornet sprängdes 2003 och detta därför att betongen i tornet hade allvarliga skador förorsakade av karbonatisering, vilket kan ske när koldioxid från luften reagerar med kalciumhydroxid i härdad betong vilket sänker pH-värdet och kan få armeringen att korrodera. Allt varar inte evigt.
Publicerad 2019-10-02
Ladda ner Cirkulations version av Ebers vattentorn 6/2019.
Se även: Watertorens: Antwerpen > Berendrecht
Ebers vattentorn i Cirkulation 3/2016
När det hemmavid införs restriktioner för vattentorn, som exempelvis att de inte ens får fotograferas, går tankarna lätt till den gamla slutsatsen att med en säkerhetsansvarig får man också säkerhetsproblem. Det är då glädjande att det i andra länder fortfarande finns möjlighet att besöka dessa vertikaliteter.
Som vattentornet i Bredene i flamländska Belgien. Det 50 m höga tornet från 1956 rymmer 800 m³ och som med horisontella band markerar sig i bebyggelsen. Under turistsäsongen kan man mot betalning komma upp i tornet och få en blick över orten, det närliggande Oostende och Nordsjön.
Publicerad 2016-04-27
Ladda ner Cirkulations version av Ebers vattentorn 3/2016.
Se även: Watertorens: West-Vlaanderen > Bredene
Ebers vattentorn i Cirkulation 4/2015
”Rida, rida Ranka – hästen heter Blanka” börjar en folklig barnramsa. Hur kommer ett vattentorn in i detta sammanhang? Jo, i den belgiska staden Namurs mest välmående område och högt över den vallonska staden står ett vattentorn från 1913, med en vattenreservoar på 110 m³. Gatan närmast tornet heter ’Avenue Blanche de Namur’, och Blanche blir översatt Blanka.
Visans Blanka är 1300-talskungen Magnus Erikssons drottning, som kom just från Namur. Den som red ranka var sonen Håkan, som senare blev kung i Norge. Se där vilken koppling ett vattentorn, med vy över floderna Meuse och Sambre, kan ge.
Publicerad 2015-06-10
Ladda ner Cirkulations version av Ebers vattentorn 4/2015.
Se även: Châteaux d’eau: Namur
Ebers vattentorn i Cirkulation 5/2007
Det nya vattentornet i Tienen, en stad i den flamländska delen av Belgien, har byggts med ambitionen att vara en öppen konstruktion i landskapet och inte störa eller blockera sikten. För även om vattnet är transparent, så är inte betongen det.
Arkitekt Ortwin Deroo har ritat det 46 meter höga vita vattentornet, där man från utsiktsplattformen överst får en god vy över omgivningen. Den halvvägs upp belägna gångbron har fått en mörkgrå färg för att gestaltningsmässigt förstärka dess funktion. Tornet, som stod klart 2001, är byggt i armerad betong och rymmer två reservoarer på vardera 500 m³.
Publicerad 2007-08-29
Ladda ner Cirkulations version av Ebers vattentorn 5/2007.
Se även: Watertoren: Vlaams Brabant > Tienen
Ebers vattentorn i Cirkulation 5/2006
Vissa tankar är globala. Det verkar även gälla vattentankar. Då det finns många sfäriska stålvattentorn i världen, måste tanken att måla tanken som ett jordklot osökt infinna sig hos några personer, på mer än en plats på jordklotet. Skånska Bjärnum är ett exempel, ett annat är Bierbeek i belgiska Flandern.
Det 29 meter höga vattentornet i Bierbeek, med en reservoar på 500 m³, stod klart 1969. År 1993 fick den sin globala målning, vilket gjort tornet så välkänt och populärt, att det nu blivit kommunens logo. En tänkvärd tanke är att tanken till ca 70 % är blåmålad, den jordklotsyta som är vatten.
Publicerad 2006-08-23
Ladda ner Cirkulations version av Ebers vattentorn 5/2006.
Se även: Watertorens: Vlaams Brabant > Bierbeek
men också: Vattentorn: Skåne > Hässleholm > Bjärnum