Skånska vattentornssällskapet - Urbanmorfologi
Scanian Water Tower Society - Urban Morphology
Hem Vattentorn - Water Towers Ebers vattentorn Eber's Water Towers Observandum   Vattenblandat   aVA
VA-historia VA-Profiler VA-artiklar VA-litteratur Akvedukter Däxlar Diverse VA Gästsidor Länkar

VA-artiklar Vattenstänk Asfaltblänk och Vattenstänk

Imhoffprov och avstyckning
Publicerad i personaltidningen Asfaltblänk & Vattenstänk 2/1975.

Gunnar Bramsmark


Sista veckan i december 1952 sågs ett lustigt hus i korsningen mellan Flintrännegatan och Hemsögatan. Huset stod över nedstigningsöppningen till den tvåmeterskulvert som här förde avloppsvatten från Rosendals och Sege å pumpstationer ut i havet.

Ingen kallade huset för lustigt, men det besöktes flitigt dygnet om hela veckan, ty där inne stod fyra spetsglas som krävde sin passning. Glasen var gröna, 400 mm höga och 150 mm runda i toppen, samt graderade i cm³ upp till en liter.

Här pågick slammängdsundersökningar för det planerade avloppsreningsverket vid Sjölunda och glasen hette någonting: Imhoff­glas.

Vi var två man på varje 12-timmarsskift. Den ene bedömde slammet i de fyra glasen samt bytte vatten på ett av dem varje halvtimme under der att den andre tog reda på hur fort avloppsvattnet transporterade en bräda de 163 metrarna i tvåmetersledningen mellan avloppsbrunn och det provisoriska utloppet i havet.

Jag hade köpt ett fritidshus i Hofterup och nu skulle den avstyckas i min närvaro. Det borde gå bara att passa mellan två nattskift.

Jag cyklade hem till Kronborgsvägen kl 06, badade, åt och for till Landskronabussen vid Schougens bro. Jag hade hela dagen på mig och borde hinna bra tillbaka till mina spannar och glas kl 18.

I Bjärred tog vi upp två käcka vandrare från Lundabussen och jag frågade den av dem som inte hade ryggsäck, om det möjligen var Lantmätaren? Men där hade jag fel som vanligt ty den andre ropade: ”Nej, det är jag, det!”

Snart var vi vid Hofterupsvägen där bil mötte för två kilometers färd. Vi fick kaffe med dopp innan vi tittade på den blivande tomten.

Snart blev det middag också: kålsoppa med fläsk. Det passade bra ty det var några grader kallt. Dessutom hällde värden upp någonting ur en halvlitersflaska. Efter middagen skulle de fem tomtrören slås ned i den tjälade marken och det var ett styvt arbete.

När eftermiddagskaffet var drucket, plockade lantmätaren fram en skrivmaskin ur ryggsäcken. Här skulle skrivas köpekontrakt trots att jag tyckte det redan var skrivet tillräckligt.

Det kostade mig 20 kronor och jag fick vara glad för min returbiljett. Under tiden letade lantarbetarbiträdet upp flaskan och gjorde slut på denna.
Lantmätaren knackade maskin och jag tittade oroligt på klockan. Min buss hann gå och det blev tal om att ringa efter taxi, men var ringa?

Till sist kom taxin som lantmätaren betalade (med mina pengar) och jag kunde lycklig gå på en senare buss i Löddeköpinge.

När jag kom till Schougens bro hann jag lagom före stängningsdags köpa ett kilo färdiglagade ärtor med fläsktärningar samt en extra fläskbit, ty fläsk har jag alltid varit förtjust i.

Jag kom i tid till det lustiga huset där Flintrännegatan gick rakt ut i havet vid Hemsögatan, för att fortsätta mitt arbete på det planerade Sjölundaverket.

Denna decemberkväll som bar mitt förnamn Sven, skulle jag vandra de 163 meterna med träbiten. Det tycktes mig som om träbiten ibland aldrig ville kom­ma fram ur tvåmetersröret på den tilldelade halvtimmen och ibland kom så fort så att jag inte kunde fånga den.

Dessemellan minns jag ingenting annat än att Sven Sivö, byggnadskontrollanten, väckte mig jämt och ständigt.

Många år senare såg jag en liten notis i tidskriften Vattenhygien 1965-4, sid 115: ”Den 28 december 1965 Dr-Ing Karl Imhoff ur tiden i en ålder av 89 år.”


© Kjell-Åke Hermansson 1975



Sven Sjöblom framför provtagningshuset.
November 1952.

Provtagningsutrustning. November 1952.
Hem
Home
VA-artiklar i Asfaltblänk och Vattenstänk VA-artiklar i Vattenstänk Upp
Up
Senast uppdaterad 060808