Skånska vattentornssällskapet - Urbanmorfologi
Scanian Water Tower Society - Urban Morphology
Hem Vattentorn - Water Towers Ebers vattentorn Eber's Water Towers Observandum   Vattenblandat   aVA
VA-historia VA-Profiler VA-artiklar VA-litteratur Akvedukter Däxlar Diverse VA Gästsidor Länkar

VA-artiklar Vattenstänk Asfaltblänk och Vattenstänk

Fulla rör på rörnät
Publicerad i personaltidningen Asfaltblänk & Vattenstänk 3/1985.

Börje Odeholm


I förra numret av Asfaltblänk & Vattenstänk presenterades Peter Stahre, nybliven chef för rörnätsavdelningens projekteringsbyrå. I intervjun framhöll Peter att Malmö ligger väl framme för att kunna ta på sig en ledande roll i det forsknings- och utvecklingsarbete som nu förbereds.

Han hänvisade då till påbörjade förhandlingar mellan Malmö kommun och Byggforskningsrådet (BFR) om ett ramavtal och lovade att återkomma i denna fråga.

Asfaltblänk & Vattenstänk erfar nu att vissa avgörande beslut är att vänta samtidigt som detta nummer utkommer. Givetvis kommer vi att följa upp besluten och dess följdverkningar i kommande nummer, men det kan väl vara i läsarnas intresse att lätta något på förlåten och se vad som är i görningen.

Ramavtal klart
För det första har nämnda ramavtal med BRF nu slutits. Det innehåller genomförande av ett antal delprojekt, av vilka rörnätsavdelningen bl a skulle vilja genomföra projektet "Funktionskontroll av vattenledningsnät" som behandlar frågor rörande katastrofplanering, vattenomsättningsförhållanden i distributionsnätet (motverka att vattnet blir dåligt), möjligheter till utglesning av brandpostnätet m m.

För det andra skall Naturvårdsverket under hösten behandla en ansökan från Malmö om projektbidrag till fullskaleförsök med s k dynamisk flödesreglering i avloppsnätet. Metoden ifråga har redan föreslagits komma till användning i den vid årsskiftet framlagda saneringsplanen.

Denna har ju fått godkänt av Naturvårdsverket, eller snarare "med beröm godkänt". Berömmet avsåg att man i Malmö låg
väl framme i försöken att dra nytta av de senaste rönen inom VA-tekniken.

Beträffande dynamisk flödesreglering har man dock ännu så länge inte kommit så långt i utvecklingen. Försök har gjorts i USA och Västtyskland. Malmö skulle därför komma att gå i spetsen för metodens införande här i landet.

Projektbidrag
Det tredje men kanske mest betydelsefulla projektet är "Förnyelseplanering av VA-nät, baserat på Interaktivt Grafiskt System (IGS)". Här har Kommunförbundet diskuterat med kommunen om projektbidrag och beslut i frågan förväntas i början av oktober.

Vid samma tidpunkt skall gatunämnden ta ställning till ett förslag från förvaltningen om uppgradering och komplettering av bef IGS-utrustning på rörnätsavdelningens mät- och kartbyrå.

Uppgraderingen består i övergång till ett modernare programpaket, kallat CADDS 4X. Detta är en nödvändighet för att rätt kunna genomföra ovan nämnda projekt. Går allt enligt planerna kommer Malmö att bli ledande inom denna sektor.

Samarbete med andra huvudmän för vatten- och avloppsnät kommer att sträcka sig långt utanför landets gränser.

Som synes är det inte precis småpotatis som den nya ledningen för Malmös VA-sektor har tänkt att ta sig an. Ett framgångsrikt genomförande av de uppsatta målen kommer att ställa stora krav på alla i verksamheten deltagande. Asfaltblänk & Vattenstänk kommer att följa upp och rapportera.


Hem
Home
VA-artiklar i Asfaltblänk och Vattenstänk VA-artiklar i Vattenstänk Upp
Up
Senast uppdaterad 090405