Skånska vattentornssällskapet - Urbanmorfologi
Scanian Water Tower Society - Urban Morphology
Hem Vattentorn - Water Towers Ebers vattentorn Eber's Water Towers Observandum   Vattenblandat   aVA
VA-historia VA-Profiler VA-artiklar VA-litteratur Akvedukter Däxlar Diverse VA Gästsidor Länkar

VA-artiklar Vattenstänk Asfaltblänk och Vattenstänk

Det är saltvatten i Simhallens bassänger!
Publicerad i personaltidningen Asfaltblänk & Vattenstänk 1/1980.

Arne Nilsson


Hur många vet i dag att det är saltvatten i bassängerna på Simhallsbadet? Att VA-verket lagt en ledning som förbinder Öresund med badet? Jag vet för jag var med!

Det var år 1954 som Per Trulsson (nu GK) och jag stakade och gjorde inmätningar för den ca 2,5 km långa ledningen. Val av ledningssträckning hade stor betydelse då vi skulle passera genom en del av Slottsparken och Mariedalsparken, men inga träd fick skadas.

Jag minns att en hel del handschakt förekom i Mariedalsparken vid idrottsplatsen för att inga trädrötter skulle skadas. För att motstå saltvattenangrepp utfördes ledningen av Eternitrör.

     
© Eber Ohlsson 1981
Arne Nilsson i Vomb 1981.
Detta försvårade även val av ledningssträckning, då det på den tiden inte fanns så många rördelar.

Jag måste få tala om en episod som hände i samband med detta arbete.

Då vi utförde mätningsarbeten inne på Kockums område (där fritidsanläggningen nu ligger) fick vi passera en grind på de vågbrytare som gick längs med Turbinkanalen ut mot Sundet numera Västra Varvsgatan.

Denna vågbrytare var också rastplats för Kockums vakthundar (tre stycken schäferhundar). Varje dag kom hundskötaren med sina hundar, som alltid var lösa. Vi pratade varje dag med varandra och klappade hundarna och allt var frid och fröjd.

Men så en dag, vi hade som vanligt haft vår lilla pratstund. Skötaren med hundarna gick ut mot sjön och Per och jag fortsatte med våra mätningar.

Plötsligt hörde någon ropa ”Spring!” och vad såg vi, jo tre stycken hundar i full fart mot oss. Och vi sprang! Ja, som vi sprang, jag tror inte ”Jesse” Owens hade haft någon chans på 100 meter mot oss vid detta tillfälle.

Då slog vi igen grinden såg vi tre stycken fullt öppna hundkäftar men som tur var för oss på andra sidan staketet.

Efter en stund kom även hundskötaren och han sade att han förstod att det hänt något med hundarna, eftersom de inte lystrade på kommandoorden. Det var därför han hade ropat till oss.

På vår fråga vad vi skulle ha gjort om vi inte hunnit ut genom grinden, sade han att hundarna hade dressyrhalsband så det var bara att ta fast dessa.

Jag vill se den som försöker få tag i ett halsband, när hundar på 60-70 kg kommer farande mot en.

Men allt gick ju lyckligt den gången och sedan dess har i alla fall jag försökt undvika både vakthundar och Kockums område.


Läs även artikeln   Badhus och saltvatten

Hem
Home
VA-artiklar i Asfaltblänk och Vattenstänk VA-artiklar i Vattenstänk Upp
Up
Senast uppdaterad 170124